Lektura knjiga

Ukoliko ste pisac ili tek nameravate da to postanete, znate i sami koliko je važna lektura Vašeg umetničkog teksta. Sadržaj napisanog, tema kojoj ste se posvetili i (prozna) forma koju ste izabrali u potpunosti pripadaju Vama, dok je lektor tu da popravi sve stilske i gramatičke nedostatke bez promene smisla teksta. Stilske nedoumice koje ćete nesumnjivo imati tokom pisanja, kao i eventualne gramatičke poteškoce, nisu nešto oko čega treba Vi da se trudite – to je posao lektora. Sem toga, izdavači i urednici će pre prihvatiti već lektorisan i sređen tekst, pregledan i razumljiv za čitanje, dok ni najmanje pažnje neće posvetiti tekstu sa stilskim, pravopisnim i gramatičkim nepravilnostina, ma kako njihov broj bio mali ili naizgled zanemarljiv.

Primeri lekture i korekture romana

Pre:

Prestajem da se divim nebeskim lepotama, i ako je cak i staza, a ona je pocinjala od praga na kapiji i scinjena je od raznobojnih kamencica u formi mozaika , to sigurno zaslužuje. (…) Ti,Jelena,ako ti je za utehu, a znam da jeste, za neko vreme a to nije tko daleko, precicu most od boja i doci, da budemo blizu. (…) Trebala si da budeš tu da vidiš mene, a ja sam bio ponosan.

Posle:

Prestajem da se divim nebeskim lepotama, iako čak i staza, koja počinje od praga na kapiji i sačinjena je od raznobojnih kamenčića, to sigurno zaslužuje. (…) – Jelena, znam da ti je za utehu, uskoro ću preći most od boja i doći, da budemo blizu. (…) Trebalo je da budeš tu, da me vidiš, ponosnog.

Pre:

I ako je već Januar, ova trendseterica nije mogla da barem s kolima dodje do njega, a vreme je prolazilo, misli on. Kao apsolutni gospodar doma svog, čekaju ga odluke o važnim stvarima, sređivanje doma, a on razmiščja o svetlo roza orideji koju joj je poklonio onomad, i ako zna da ne bi trebao.

Posle:

Već je januar i vreme prolazi, a ova trendseterka ne može makar kolima da dođe do mene, misli on. Kao apsolutnog vladara sopstvenog doma, čekaju ga odluke o važnim stvarima, sređivanje enterijera, a on razmišlja o svetloroze orhideji koju joj je poklonio onomad, iako zna da ne bi trebalo.